16.2.11

Cultura: queres convertirte en apicultor tradicional? Dan cursos nas abas do Monte Pindo


Trobo nun hórreo de madeira no concello de O Pino

Barbanza-Noia, 16 de febreiro de 2011. Logo de tantas noticias amedrentantes sobre a desaparición de abellas en todo o mundo, temos que celebrar que asociacións de Galicia traballen na recuperación do vello oficio de apicultor e dean cursos para que cada vez máis xente se anime a ter os seus trobos na casa ou nos montes da súa propiedade e obteña -ao rabeche- todos os beneficiosos produtos das abellas, dende o consabido mel ata polen ou xalea.

Caldebarcos está aquí cerquiña, en Carnota. A iniciativa veciñal de Caldebarcos consolida a súa decidida aposta por recuperar e ensinar á mozos e non tan mozos o antiquísimo arte de rabechar o mel: a apicultura.

A fructífera colaboración da Asociación Xurde Caldebarcos, da Mancomunidade de Montes e da Comunidade de Augas vén de dedicar o ano 2010 a recuperar as vellas alvarizas sitas nas proximidades do lugar de San Cibrán (nos mesmísimos pes do Monte Pindo) e deixándoas a punto para aprender apicultura e comezar a traballar nelas.

Asi, neste recén comezado ano 2011 Caldebarcos comeza a ver os froitos da unión e do traballo veciñal, e xa leva semanas agasallando cun tarro de mel ecolóxico e producido na terra a cada veciño.

Pero as intencións dos veciños non rematan aquí: dispostos a compartir este doce ben con toda a sociedade, veñen de presentar un intenso calendario de accións formativas que se desenvolverá en nove xornadas ao longo deste ano, para que todos e todas as interesadas na apicultura ecolóxica poidan aprender este ancestral oficio e, o máis importante, exercitalo como se fixo toda a vida, nunha alvariza coma as de antes; todo un luxo nos tempos que corren.

Velaí o calendario completo de actividades:

Programa Curso Apicultura Caldebarcos 2011

27 de febreiro: As abellas. O enxame. A vida do enxame ao longo do ano

  • Prácticas: Visita á colmea: apertura e visita interior.
  • As abellas e o medio ambiente: polinización.
  • Apicultura. Apicultura en Galicia: tradición e modernidade.
20 de marzo: A comida das abellas: As flores, o néctar o pole e o propole
  • Instalación do apiario. Factores a ter en conta.
  • Prácticas: Observacións da floracións, visita a colmea. para observar a súa evolución, colocar alzas.
24 de abril: A casa das abellas: A colmea, partes da colmea, o panal
  • Os abelleiros, equipo e utensilios, manexo do afumador.
  • Calendario de traballos do apicultor ao longo do ano.
  • Prácticas: Visita a colmea e colocación de alzas.
22 de maio: Multiplicación do apiario: recollida de enxames, formación de núcleos
  • Prácticas: División de colmeas.
19 de xuño: Sanidade apícola: Principias parásitos que afectan as abellas
  • Prevención de doenzas.
  • Control de enfermedades. Desinfección.
  • Prácticas: Visita a algún apiario sospeitoso de padecer algunha doenza: Loque, varroa …
17 de xullo: Produtos das abellas. Os distintos produtos das abellas: calidades e cualidades
  • Prácticas: Visita a apiarios dos alunnos, apiarios antiguos da zona e visita a colmea.
04 de setembro: A esmelga, local de extracción do mel, equipamento do local
  • Prácticas: Colleita do mel. Extracción. Decantación.
18 de setembro: Comercialización do mel. Distintos modelos
  • Práctica: Envasado e etiquetado do mel
25 de setembro: Pequena viaxe apícola

Prezo de inscrición: De balde
Inscricións:
Ata o 28 de febreiro nos números 619 581 169 ou 625 382 644, ou ben en persoa na Casa da Crega, e tamén na Escola de Caldebarcos os sábados de 19:30h a 21:00h.

Non podemos máis que felicitar e aplaudir a rabiar a estes colectivos e as enerxías veciñais que neles se agrupan por resucitar unha tradición que parecía máis que esquecida e adaptala aos nosos tempos para o disfrute das xeracións que non tiveron a oportunidade de vivir os tempos onde o mel constituía unha máis das fontes de ingresos na cultura de subsistencia característica ás zonas rurais do noso País. Só cabe lembrar que este doce manxar constituía o principal substento de lugares como o hoxe abandonado núcleo de San Cibrán, onde se multiplican as colmeas nas paredes das propias vivendas.

Convidamos a todos os barbanzáns e noieses, que poidan e estean interesados, a anotarse nesta fermosa actividade, ao cabo da cal, por suposto, cada participante verá o seu esforzo compensado cun tarro de mel ecolóxica froito do seu traballo. E tamén agardamos ver un día unha iniciativa deste tipo entre os comuneiros de montes destas bisbarras.

Vía www.montepindo.org

Posted via email from Certo.gl, o xornal dixital de Barbanza e Noia

No hay comentarios:

Twitter

Related Posts with Thumbnails Banner: Regale selva tropical